Breaking News

Azerbaycan'da Zafer Bayramı bugün kutlanıyor

 


Azerbaycan'da Zafer Bayramı bugün kutlanıyor

Bugün Azerbaycan, şanlı tarihinin en kutsal ve gururlu Zafer Bayramı'nın birinci yıldönümünü kutluyor. Bu, eski Azerbaycan'ın en görkemli tarihi günüdür. Bir yıl önce, muzaffer Azerbaycan Ordusu, Ermenistan'ın yaklaşık 30 yıldır işgal ettiği toprakları kurtardı. Türkiye'nin kutsal toprakları olan topraklarımız, kafir Ermenilerden temizlenmiştir. Ermenistan, Azerbaycan'ın cesur, korkusuz oğulları önünde diz çöktü, çaresiz bir güne düştü... Ermenistan'ın provokasyonuna ve daha fazla askeri saldırganlığa yanıt olarak Azerbaycan Ordusu, topraklarımızın işgaline son vermek, Ermenistan'ı barışa zorlamak, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymak, yerinden edilmiş kişileri kendi topraklarına geri döndürmek ve eski topraklarına geri dönmek için geçen yıl 27 Eylül'de Vatanseverlik Savaşı'nı başlattı. Adalet. Tüm Azerbaycan halkı bu kutsal dava için seferber oldu ve birleşti. 44 gün süren muharebede yiğit Azerbaycan Ordusu 5 şehir, 4 yerleşim yeri ve 286 köyü kurtardı. Böylece bölgenin Cebrayil şehri ve 90 köyü, Fuzuli şehri ve bölgenin 53 köyü, Zengilan şehri, Mincivan, Agband, Bartaz yerleşimleri ve bölgeye ait 52 köy, Hadrut yerleşimi ve Hocavend bölgesine ait 35 köy, Tatar bölgesine bağlı 3 köy , Kubadlı şehri ve bölgenin 41 köyü, Hocalı ilçesine bağlı 9 köy, Şuşa şehri, Laçın bölgesine bağlı 3 köy ve ayrıca Ağdara ve Murovdağ yönünde çeşitli stratejik yükseklikler, Zengilan'da Bartaz, Sigirt, Şükurataz tepeleri ve 5 tane daha isimsiz yükseklikler düşmandan temizlendi.

Cesur Azerbaycan askerleri ve subayları ileri adım attılar, Ermenistan'ın uzun yıllar kurduğu mühendislik ve tahkimat sistemlerini kırdılar, kahraman askerlerimizin ve subaylarımızın, şehitlerimizin kanları ve canları pahasına topraklarımız özgürleştirildi. Azerbaycan'ın askeri zaferleri, özellikle Şuşa'nın düşman esaretinden kurtarılması, savaşın kaderinde belirleyici bir rol oynadı, Ermenistan'ın yenilgisini tanıması ve teslim olmasıyla sonuçlandı ve Ermenistan'ı Kelbecer, Ağdam ve Laçın bölgelerini Azerbaycan'a geri vermeye zorladı. Azerbaycan halkının kararlılığı ve iradesi, ekonomik gücü, modern bir ordunun kurulması, halkın ve gücün birliği, ülkemizin zaferinin sağlanmasında önemli etkenlerdi. Büyük atalarımızın zengin devlet tarihi ve askerlik tarihinden esinlenen Azerbaycan halkı, galip bir millet olduğunu ve düşmana karşı tarihi bir zafer kazandığını tüm dünyaya kanıtlayan bir başka şanlı kahramanlık kronolojisi yazdı.

Zakir Kaya Kitaplarının 2.Baskısı çıktı iletişim kurmak için tıklayınız.

Böylece, halkımızın gücünün ve milli gururumuzun bir kutlaması haline gelen, devletimizin prestiji ve gelecekteki gelişimi için son derece önemli olan bu emsalsiz zafer, daimi olmuştur. 9-10 Kasım 2020 gecesi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çatışma bölgesinde tam ateşkes ve tüm askeri operasyonlar konusunda üçlü bir bildiri imzaladılar. Ermenistan aynı gün bir kapitülasyon anlaşması imzaladı. Bu, Ermeni-Azerbaycan Dağlık Karabağ ihtilafına son verdi. 10 Kasım'da yapılan açıklamaya göre Ağdam, Kelbecer ve Laçın bölgeleri barışçıl bir şekilde Azerbaycan'a iade edildi. Şuşa'nın 8 Kasım'da kurtarılmasıyla birlikte Ermeni ordusunun dizlerinin üzerine düştüğünü anladığı ve işgalci ülkenin askeri-politik liderliğinin İkinci Karabağ Savaşı'ndaki yenilgiyle yüzleşmek zorunda kaldığı belirtilmelidir. Başkomutan İlham Aliyev'in önderliğinde her gün yeni köy ve kasabaları özgürleştiren Cesur Azerbaycan Ordusu'nun güçlerine karşı koyamayan Ermenistan, 10 Kasım'da bir kapitülasyon anlaşması imzalamak zorunda kaldı. Böylece, 8 Kasım'da her Azerbaycanlı için değerli olan Karabağ'ın incisi Şuşa'nın kurtarılması, düşmanın askeri-politik liderliğinin yenilgisine ve düşmanlıkların sona ermesine yol açan savaşın kaderinde belirleyici bir rol oynadı. Şuşa şehrinin tarihi önemi ve işgalden kurtuluşu göz önünde bulundurularak, her yıl 8 Kasım'da bu benzeri görülmemiş zaferin - Zafer Bayramı'nın - kutlanmasına karar verildi. Bu asil davada manevi ve kardeşçe yardımları için Türkiye'ye, Pakistan'a, İsrail Devleti'ne ve diğer dost ülkelere şükranlarımızı sunuyoruz... Şehitlerimizin kabri önünde eğiliyor, gazilerimize sağlık ve tüm savaşa katılanlara iyi günler diliyoruz. Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycan'ın ayrılmaz bir parçasıdır! Namig Delidağlı Azerbaycan

Hiç yorum yok